psik
logo
depozit depozit facebook

Aké krmivá kupovať

Na úvod  chcem vyzdvihnúť  veľmi dôležitý fakt a tým je, že pes nie je človek, je predovšetkým mäsožravec a preto by jeho potrava nemala kopírovať tú našu. 



Ak kŕmite psa jedlom z kuchyne, vystavujete jeho organizmus neprimeranej záťaži, a nemôžete sa potom čudovať rôznym zdravotným problémom, ktorými takto kŕmené zvieratko bude trpieť. Hrozí obezita, tráviace ťažkosti, poškodenie obličiek, srdca a ďalšie ochorenia, ktoré sprevádzajú nezdravú, alebo zle vyváženú stravu. Tak ako u ľudí, aj u psov je zdravá a vyvážená potrava nevyhnutná pre správne fungovanie organizmu, slúži ako zdroj energie a výživných látok, ktoré sú zapojené do mnohých metabolických procesov. Mnohí ľudia si neuvedomujú, ako veľmi môže kvalita potravy ovplyvniť život ich psíka, pretože nesprávny pomer živín ohrozuje nielen zdravie, ale v konečnom dôsledku aj jeho život.
Psík pri domácej strave je síce sýty, ale rozloženie jednotlivých živín v takejto potrave je nerovnomerné. Hotové krmivá znamenajú pre Vášho psa jednoduché riešenie a navyše Vám ušetria tak robotu, čas, ako aj výčitky, že ste svojmu zvieratku nechtiac, z nevedomosti ublížili.


A aké krmivo je pre Vášho psa najvhodnejšie? Ako si vyberať z bohatej ponuky na trhu? A prečo kupovať kvalitu a nie kvantitu?

 

Rozdiel v cenách výrobkov je veľký, ale má svoje opodstatnenie. Do kvalitných výrobkov sa dávajú len kvalitné suroviny. Do lacných sa pridávajú lacné hydinové múčky, ktoré sú vyrobené z celých kusov kureniec a sliepok, vrátane koží, kostí, hrabákov, vnútorností a peria. Múčky vyššej kvality sú bez vnútorností a peria. A múčky najvyššej kvality obsahujú čistú kuraciu svalovinu. Ďalším významným činiteľom je množstvo mäsa v produkte. Prečítajte si zloženie lacných krmív. Na ktorom mieste v poradí je písané mäso či hydinová múčka? A čo majú ako prvé? A aké ďalšie prísady sú tam? Aké antioxidanty sú pridané a čím sú konzervované? To všetko sa odrazí na cene produktu. Preto sú krmivá rozdelené do viacerých kategórií. Sú to tzv. kompletné krmivá (supermarketové), potom prémiové a krmivá najvyššej kvality – superprémiové krmivá.

 

 

Čo musí kvalitné krmivo splňovať ?

 

Na prvom alebo druhom mieste v surovinovom zložení musí byť presne určená mäsová múčka (kuracia, rybia, jahňacia múčka, len v krmivách pre seniorov a psov s nadváhou môžu byť na prvom mieste uvedené rastlinné zložky, ale zase musia byť presne definované, ako napr. ryža, kukurica, jačmeň, ovos, z dôvodu nižšieho príjmu energie), nie čerstvé mäso. Uvedenie čerstvého mäsa v surovinovom zložení je zavádzajúce, pretože mäso obsahuje 80% vody a napr. 25% udaného čerstvého mäsa zodpovedá 5tich gramom mäsovej múčky na 100 gramov granúl, čo nerešpektuje výživu psa ako mäsožravce. U uvedených mäsových múčok musí byť presne špecifikované, o akú konkrétnu múčku sa jedná. Obyčajný pojem mäsová múčka znamená, že zakaždým môžu byť použité vo výrobe iné múčky, čo negarantuje trvalo rovnakú kvalitu.

 

Živočíšne oleje ako rybí tuk, kurací tuk. Kvalitné rastlinné oleje - najmä púpalkový, kukuričný. Ovocie, bylinky - prebiotiká, probiotiká, vitamíny nepoškodené teplom, organický vápnik, chelátové formy stopových prvkov a pod.


Krmivo nesmie byť chemicky konzervované, iba prirodzene, t.j. vitamínom C, E (tokoferoly) a rozmarínom. Krmivá s chemickými konzervantami, alebo ako sa niekedy na obaloch dočítate s doplnkovými látkami povolenými v EÚ (BHA, BHE), nemôžu kvalitné krmivá obsahovať.

 

Rešpektujte psa ako mäsožravca a pozrite sa, čo by krmivo pre psov vo všeobecnosti nemalo obsahovať.

 

 

Nevyhovujúce zloženie, alebo čomu by ste sa mali vyhnúť

 

Vedľajšie produkty živočíšneho pôvodu - miesto čerstvého mäsa sa spracúvajú zobáky, krv, črevá apod.). Vedľajšie produkty rastlinného pôvodu, obilniny, rastlinné deriváty ap. - bližšie nešpecifikované suroviny umožňujú výrobcom lacné náhrady. Sója, sójové bôby, sójový olej - nepriaznivo ovplyvňuje bielkoviny a tuky v krmive, krmivo sa stáva horšie stráviteľným. Sójové, nepresne špecifikované rastlinné oleje - potenciálne alergény. Rastlinné oleje v kombinácii s vysokým obsahom vitamínom A a veľkého množstva rastlinných zložiek môžu spôsobovať zmenu farby srsti (žltnutie, biele fľaky a hrdzavenie). Alergény - lepok, sója, chemické konzervanty, farbivá, vajcia, mlieko, atď. - u citlivých a alergických psov spôsobujú problémy ako : hnačky, chudnutie, zvracanie... Ochucovadlá.

 

 

Živiny potrebné pre zdravý život psov

 

Bielkoviny / Proteíny/ N-látky

Slovo proteín pochádza z gréckeho slova protos , čo znamená prvý. Bielkoviny sú základné stavebné prvky pre všetky bunky v tele. Bielkoviny sa nachádzajú prakticky v každej strave, ale v niektorých potravinách je bielkovín málo, alebo zloženie aminokyselín nie je také, ako váš pes optimálne potrebuje. Proteíny (bielkoviny) obsahujú základné esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nenahraditeľné pre organizmus. Sú zodpovedné za obnovu a správne fungovanie a štruktúru všetkých živých buniek, umožňujú vývoj, rast, regeneráciu, prácu svalstva, vnútorných orgánov, žliaz, kože, zúčastňujú sa na všetkých metabolických, enzymatických, hormonálnych a ďalších pre organizmus nevyhnutných procesoch.

 

Tuky / Lipidy

Tuky sú organické látky nachádzajúce sa v živej hmote, ktoré sú nerozpustné vo vode, ale sú rozpustné v organických rozpúšťadlách. Živý organizmus sa bez tukov a olejov nezaobíde.

Z hľadiska výživy tuky rozdeľujeme:

 

podľa pôvodu na:

•     rastlinné (slnečnicový, olivový, repkový, makový olej…)

•     živočíšne (bravčová masť, hydinový tuk, tuk rýb, hovädzí loj, maslo…)

 

podľa konzistencie na:

•     tuky - tuhá konzistencia

•     oleje - redšia konzistencia

 

Esenciálne mastné kyseliny - kyselina linolová/ omega-6 mastné kys. a linolénová/ omega-3 mastné kys. ovplyvňujú kvalitu kože a srsti, ochraňujú pred srdcovými ochoreniami, rakovinou, zvyšujú imunitu organizmu. Tuky sú dôležité aj ako rozpúšťadlo pre určitú skupinu vitamínov: A, D, E, K, beta-karotén.

 

Uhlohydráty

Uhľohydráty dodávajú energiu svalom, nervovému systému, sú nevyhnutné pre orgány ako mozog, krvinky, či obličková dreň, ovplyvňujú zdravé trávenie. K tejto skupine živín patrí cukor, škrob a celulóza. Vlákninu , telo síce nezužitkuje, ale má veľa dôležitých funkcií. Napučí v čreve, zahusťuje črevný obsah, čím spomaľuje priechod potravy tráviacim traktom, umožňuje lepšie vstrebávanie živín z potravy a vyvoláva peristaltické pohyby, a tak sa stará o pravidelné vyprázdňovanie. Napriek tomu, že pes takmer nie je schopný využívať potravu rastlinného pôvodu, je dokázané, že vláknina významne podporuje činnosť zažívacieho ústrojenstva psov. Cukry v strave psa sú využívané ako hlavný zdroj energie. Majú veľký význam v metabolizme dusíkatých látok. Nachádzajú sa v zelenine, ovocí.

 

Vitamíny

Sú organické zložky stravy nevyhnutné pre život, zdravie, rast, imunitu a mnohé pôsobia aj ako významné antioxidanty.

Delia sa na vitamíny rozpustné v tukoch: A, D, E, K beta-karotén a na vit. rozpustné vo vode: vitamíny skupiny B, C vit., vit.H, Cholín

 

Minerálne látky

Minerálne látky sú v organizme živočíchov zastúpené v malom množstve, ale sú nevyhnutné. Nenahraditeľné sú pri tvorbe tkanív – kostí, zubov, v organizme dokážu zneškodňovať tvoriace sa jedovaté látky, ovplyvňujú žľazy s vnútornou sekréciou, činnosť srdca, a pod.

 

Patria sem:

•     vápnik - ovplyvňuje činnosť nervovej, svalovej sústavy, zrážanlivosť krvi, funkciu

       CNS a obranyschopnosť org.

•     fosfor - je dôležitý pre tvorbu kostí a svalov

•     sodík - je dôležitý pre tvorbu nových buniek a tkanív, osmotickú rovnováhu v krvi a

       tkanivách

•     draslík – ovplyvňuje činnosť srdca a svalov, dráždivosť NS

•     horčík – je dôležitý pre stavbu kostí, chrupaviek a zubov, pri syntéze bielkovín

•     síra - pomáha zneškodňovať niektoré toxické látky v pečeni

•     železo – potrebné pri tvorbe červených krviniek

•     chlór – pomáha udržiavať osmotický tlak a acidobazickú rovnováhu

•     jód – dôležitý pre správny vývoj jedinca

•     kremík - dôležitý pri stavbe kostí a pre elasticitu ciev

•     meď a zinok – stavba kostí, činnosť NS, při nedostatku hrozí anémia, strata pigmentu,

       vypadávanie srsti

•     nikel - Nikel je súčasťou enzýmov, zúčastňuje sa krvotvoby, pri stavbe buniek a

       spracovaní železa, medi a zinku

•     selén - sa spolu s vitamínom E zúčastňuje antioxidačného obranného systému, ktorý

       ničí voľné radikály škodlivé pre organizmus

•     zinok - je jedným z dôležitých stopových prvkov. Je hlavným ochranným prvkom

       imunitného systému a je dôležitý pre prenos genetickej informácie

 

Voda

Tú skutočne netreba predstavovať. Je súčasťou všetkého živého. Je zakomponovaná v každej bunke a bez nej by neprežil žiadny živý organizmus. Pri nedostatku vody už po niekoľkých hodinách dochádza k poškodeniu organizmu. Je preto nevyhnutne dôležité NEZABÚDAŤ DOPĹŇAŤ MISKU S VODOU!!!!

 

Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré obmedzujú proces oxidácie v organizme alebo v zmesiach, v ktorých sa vyskytujú, majú schopnosť likvidovať voľné radikály, podporujú imunitný systém. Voľné radikály alebo aj oxidanty, sú nestále molekuly, ktoré poškodzujú bunkové membrány a ďalšie dôležité bunkové štruktúry. Antioxidanty sa pridávajú do potravín a kŕmnych zmesí, ktoré by boli oxidáciou poškodené (napr. rastlinné oleje, tuky).

Oxidácia alebo žltnutie tukov (tuchnutie) je negatívnou vlastnosťou lipidov. Je to proces oxidácie dvojitých väzieb nenasýtených mastných kyselín vzdušným kyslíkom, obsiahnutým predovšetkým v tukoch a iných lipidoch. Výsledkom tohto procesu sú nežiaduce produkty, nepríjemne zapáchajúce nižšie mastné kyseliny alebo nižšie aldehydy a ketóny, ktoré negatívne vplývajú na organizmus a výrazne menia chuťový prejav a vôňu potravín a kŕmnych zmesí obsahujúcich nenasýtené mastné kyseliny. Následkom je čiastočne alebo úplne znehodnotenie potravín.

Antioxidanty pridávané do potravín nielenže predlžujú trvanlivosť potravín, ale majú aj priaznivé účinky na zdravie – priaznivo ovplyvňujú výskyt srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny. Ak sa nachádza v krmive nedostatok antioxidantov, tuky začnú oxidovať, čo sa prejaví ich zožltnutím a zmení sa ich výživná hodnota a chuť.

Antioxidanty delíme na prirodzené a syntetické. Prirodzené antioxidanty sa nachádzajú predovšetkým v ovocí a zelenine. Najčastejšie používanými prirodzenými antioxidantami sú : vitamín E, vitamín C, kyselina citrónová a rozmarín.

Prirodzené antioxidanty:

Vitamín E/Zmiešané tocopheroly sú prirodzeným zdrojom vitamínu E v krmivách pre domáce zvieratká. Vitamín E, vrátane Tokotrienolu a Tokoferolu/, – má ochranný účinok pred aterosklerózou, niektorými druhmi rakoviny, je tiež účinný ako antioxidant v množstve reprodukčných, imunitných a iných ochorení, podporuje rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.




Ideálnym príkladom ako má správne vyvážené suché krmivo vyzerať je rada krmív CARNEEVAL slovenského distribútora Giltrade s.r.o. Cena je samozrejme iná ako u krmív v hypermarketoch, ale odzrkadľuje kvalitu a tá sa vráti v podobe zdravia a vitality vášho chlpáča.

Ich produkty nájdete na stránke http://www.carneeval-sk.sk/index.php?route=common/home.